Software design

Software engineering is een deelgebied van informatica dat zich bezighoudt met het bouwen van complexe software en informatiesystemen. Dit is een enorm moeilijk proces om werkelijkheid en signalen om te zetten naar een computerprogramma. Mensen die zich voornamelijk bezighouden met software design worden ook wel software engineers genoemd. In de praktijk merk je dat veel programmeur zichzelf software engineers noemen vanwege de negatieve connotatie dat is verbonden met de term programmeur. Maar welke fases zijn er in software design bijvoorbeeld?

1. Alfa

De alfa fase is de eerste aanzet tot een werkende versie van de software die nog veel bugs bevatten en waarbij getest dient te worden.

2. Beta

De beta fase is de tweede fase waarin in principe alle eigenschappen van de software zouden moeten werken. Deze versie wordt vaak aangeboden door externe testers die op hun beurt weer bugs kunnen rapporteren.

3. Release candidate

De release candidate is een mogelijke publiceerbare versie van de software. Deze wordt alsnog stevig getest om bugs en feedback van de gebruiker te verwerken.

4. RTM fase

RTM, ook wel release to manufacturing is een fase waarbij de software gereed is om aan de consument te verkopen.

5. Final version

Deze versie is final en de software is gereed om in omloop gebracht te worden.

6. Upgrade

De upgrade is tot slot een versie die periodiek geplaatst wordt. Deze versie is een versie waarbij steeds nieuwe features worden toegevoegd.

De fases in software design

Als eerst is het goed om te benoemen dat bij softwareontwikkeling gewerkt wordt met verschillende stadia. Hierbij wordt vaak gewerkt naar een release to manufacturer. Onderstaand zullen we de fases kort uitlichten. Het is hierbij wel goed om te benoemen dat sommige software engineers een ander stappenplan of naamgeving kunnen hanteren. Echter, zul je globaal een overzicht krijgen van de mogelijkheden en hoe deze fases werken.

 

Het is goed om te benoemen dat elke versie een versienummer krijgt. Deze bestaat voornamelijk uit een cijfer. Des te hoger de cijfer, des te verder te ontwikkeling van de software is.

Inschakelen van een software engineer

Ben jij toe om zelf software te gaan ontwikkelen voor jouw bedrijf? Dan is het zeker aan te raden om een software engineer in te schakelen. Hierdoor weet je zeker dat je er alles aan doet om ervoor te zorgen dat je hoge kwaliteit software krijgt zonder te veel fout melden. Het functioneren van software met foutmeldingen is namelijk iets wat je niet wilt hebben!