De industriële automatisering markeerde dit jaar een nieuw tijdperk, gedomineerd door baanbrekende vooruitgang in robotica en Programmeerbare Logische Controllers (PLC). Deze ontwikkelingen duiden op een fundamentele verschuiving in de productiesector en beloven de toekomst van productieprocessen ingrijpend te veranderen.

De opkomst van operationele robots

In 2023 bereikte het aantal operationele robots wereldwijd een recordhoogte van ongeveer 3,5 miljoen eenheden, met een geschatte installatiewaarde van 15,7 miljard USD. Deze groei in robotgebruik is een indicatie van de toenemende integratie van robottechnologie in de industrie​​.

PLC: De hoeksteen van de productie

PLC’s ofwel Programmeerbare Logische Controllers hebben zich snel ontwikkeld tot een belangrijk component binnen de productiesector. Deze gespecialiseerde controllers spelen een sleutelrol bij het optimaliseren van industriële processen, wat resulteert in efficiëntere en effectievere productiemethoden​​.

Adaptatie van automatisering tegen arbeidstekorten

De toenemende automatisering in 2023 is deels een reactie op het tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Bedrijven zetten in op automatisering om de productiviteit te verhogen en meer werk te verzetten met minder personeel. Dit omvat het gebruik van autonome robots, collaboratieve robots (cobots), software-robots en mobiele robots​​.

Regionale trends in robotinstallaties

Volgens het World Robotics 2023 rapport vond de meerderheid van de nieuwe robotinstallaties plaats in Azië (73%), gevolgd door Europa (15%) en de Amerika’s (10%). Deze geografische verdeling onderstreept de leidende rol van Azië in de adoptie van industriële robottechnologie​​.

Trends in robotica, PLC en automatisering 2024

De International Federation of Robotics heeft verschillende trends geïdentificeerd die de toekomst van robotica en automatisering in 2023 vormgeven. Deze omvatten energie-efficiëntie, reshoring (terugbrengen van productie naar het land van herkomst), gebruikersvriendelijkere robots, kunstmatige intelligentie (AI) en digitale automatisering, en het hergebruik van industriële robots​​.

Deze ontwikkelingen in robotica en PLC’s wijzen op een veelbelovende toekomst voor de industriële automatisering. Ze bieden niet alleen oplossingen voor huidige uitdagingen zoals arbeidstekorten, maar openen ook deuren naar nieuwe mogelijkheden voor efficiëntie en innovatie in productieprocessen. Met deze technologische vooruitgang bevindt de industriële wereld zich op de drempel van een nieuw tijdperk van automatisering, gekenmerkt door verbeterde prestaties, duurzaamheid en flexibiliteit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *