Waar je in loondienst netjes uren kunt tellen en dan je lunchbox terug kunt doen in je tas en afzwaait naar home sweet home, daar ben je als ondernemer heel anders met uren bezig. Die moet je namelijk steeds maar proberen bij elkaar te sprokkelen. Vooral als je net voor jezelf bent begonnen, is dat best nog tijdrovend werk. Freelance opdrachten vinden is dan je eerste focus. Want zonder opdrachten geen facturen, nietwaar?

Investeer in contacten

Als freelancer zie je ook je eigen facturen altijd maar weer binnenkomen. En die dien je te pareren met jouw verdiensten. Dat kan nogal schommelen. Aan het eind van de maand vang je niet exact hetzelfde bedrag als de vorige maand. Dat maakt je wellicht nog gedrevener in het zoeken naar opdrachten. Ben je net gestart als freelancer, dan heb je nog niet de netwerken waar je van kunt profiteren.

Eerste tip: freelance opdrachten vinden via netwerken

Die netwerken, veel opdrachten bewegen tussen personen die elkaar kennen en van elkaar weten wat ze waard zijn. Mondelinge reclame is altijd de beste reclame. Als beginnend freelancer zijn dus niet alleen opdrachten van groot belang. Ook de weg ernaartoe. En dat pad leidt vaak naar ouwe-jongens-krentenbrood, ons-kent-ons, netwerken, dus. Als freelancer zou je dus naast opdrachten zoeken vooral ook de focus moeten leggen op netwerken binnenstappen. Dat kan op veel manieren. Een van de meest effectieve is jezelf als vrijwilliger in te zetten voor alle mogelijke klusjes op beurzen, evenementen of studiedagen. Kies die gelegenheden die passen bij jouw specifieke dienstverlening. Omdat je je vrijwillig inzet op bijvoorbeeld een beurs, kom je meteen ook sympathiek over.

Tweede tip – werk eerst aan de band met mogelijke klanten

Ga ook werken aan een goede band met een mogelijke klant. Spring er niet bovenop door te wijzen op jouw perfecte kwaliteiten en jouw concurrerende tarieven. Nederlandse ondernemers kijken liever de kat uit de boom dan dat ze op z’n Amerikaans onder de indruk willen zijn. Geef goedbedoelde gratis adviezen aan potentiële klanten en verwacht niets terug. Houd jezelf ietwat op de achtergrond terwijl je wel belangrijke informatie doorspeelt aan de ander. Zo win je vertrouwen en dat gaat niet na twee keer handen schudden. Leer je potentiële klanten ook buiten de zakelijke belangen kennen. Weet je dat iemand een verzamelaar is van Boheems glaswerk, mail diegene dan eens een vondst die je op Marktplaats hebt ontdekt. Of dat niet iets voor hem is. Zo geef je aan dat je om de ander denkt.

Derde tip – freelance opdrachten vinden in hotspots

Kijk ook eens rond naar hotspots waar je je in kunt gaan nestelen en zo freelance opdrachten vinden. Er zijn op diverse plaatsen gebouwen waar veel ondernemers bij elkaar hun kantoor houden. Huur daar ook eens een kamer en profiteer van alles dat er in de wandelgangen te horen valt. Want waar veel freelancers bij elkaar zitten, is het ook een komen en gaan van opdrachten. En bij ziekte of teveel werk gaat een opdracht snel van de een naar de ander – binnen zo’n hotspot, dan. Ga ook vooral regelmatig in de gezamenlijke kantine zitten. Tussen neus en lippen door kun je dan aan anderen duidelijk maken wat jouw branche is en waar jij oog voor hebt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *